Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op klassieketalen.startpagina.nl

Tot persistit?

Bever
20 Jul, 2004 12:48

Iemand enig idee wat de betekenis is van ‘tot persistit’?

Menachem
21 Jul, 2004 00:10

Bever schreef:

> Iemand enig idee wat de betekenis is van ‘tot persistit’?

Het betekent `hij (zij/het) doorstaat zo veel´

groeten,

Menachem

John Doe
24 Apr, 2009 12:21

Bever Schreef:

——————————————————-

> Iemand enig idee wat de betekenis is van 'tot

> persistit'?

Persisteren betekend Volharden / vasthouden.

De woorden “Tot persistit” komt vaak voor bij een geding. De slotfase kan worden gezien als een persistit waarbij beide partijen nog een maal hun standpunt beargumenteren.

job
29 Nov, 2010 13:46

Tot persistit ( alles volhoudend).

in een juridisch geschil: men handhaaft de vordering dan onverkort; men vindt dus dat wederpartij niet is geslaagd in het opgedragen bewijs, of men vindt dat men is geslaagd in het opgelegde bewijs.

Jobias
29 Nov, 2010 18:16

Dit is maar gedeeltelijk juist:

De advocaat concludeert tot: “persistit”, waarbij tot het Nederlandse voorzetsel is (en geen Latijns bijvoeglijk naamwoord tot = “zoveel” of totus = “helemaal” of het Franse tout = “alles”).

Het Nederlandse werkwoord persisteren = bij het eerder ingenomen standpunt blijven. Wat dat is moet blijken uit het voorafgaande pleidooi.

Persistere in het Latijn betekent ook niet “doormaken”, maar “bij iets blijven, in iets volharden”, waarbij persistit de derde persoon enkelvoud indicativus praesentis is )(“hij/zij blijft erbij”.).